Kuzu Göbeği Nasıl Toplanmalı ?

Kuzugöbeği mantarını toplarken gösterilecek hassasiyet hem sağlık hem de kuzu göbeği türünün devamlılığı için hayati önem taşımaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir kaç basit hususu sizlerle paylaşmak istedim.

1. Kuzugöbeği Toplarken Sepet Kullanmak Gerekir!


Hepimiz kuzu göbeği toplamaya giderken cebimize poşet alıp gideriz ama bu yöntemin sağlık ve kuzugöbeğinin tadına oldukça çok zararı var. Çünkü hava geçirmez ortamlarda mantarlar çok çabuk bozulur ve zehirlenmelere neden olur. Kuzu göbeği narin bir mantar olduğu için poşet içinde kolayca yıpranır ve özelliğini kaybederler.


Kuzu göbeği mantarı için ideal toplama aracı hasır sepetlerdir. 

2. Kuzugöbeğini Çakı - Bıçak ile Keserek Toplayın!


Bu da herkesin yaptığı hatalardan biridir. Bulduğumuz kuzugöbeğini dikkat etmeden çeker alır ve poşete atarız.  Özellikle türün devamı için oldukça tehlikeli bir toplama şekli. Hiç bir çakı vs kullanmadan doğrudan kuzugöbeğini kökü ile söküp toplamak yanlıştır. Kuzu göbeği toprak hizasından çakı veya bıçak ile kesilip toplanmalı. (Günelik kazar gibi) Bu işlem hem toplandıkları yerde kökteki toprakla kirlenmelerini önler hem de kökünün toprakta kalması ile kuzu göbeğinin yeni baharda tekrar çıkma olasılığını artırır.


3. Çürümüş ve Küçük Kuzugöbekleri Toplanmaz!

Toplarken bir küme veya yalnız başına da olsa çürümeye başlamış ya da çok küçük kuzu göbekleri yüne türün devamlılığı, sağlık ve doğaya saygı için toplanmamalıdır. 


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski