Aşağı Çiğil civarındaki dağlara bahar aylarında çıkarsanız yaşlısından gencine hemen herkese rastlamanız mümkün. Bunun sebebi bildiğiniz gibi bölgemizde yetişen Kuzu Göbeği ve diğer mantar türlerini aramak. Ülkemizde her şey olduğu gibi bu nadir bulunan ve çoğu damak tadına göre çok lezzetli olan Kuzu Göbeği Mantarı da pahası ile ön plana çıkarılmaya çalışsa da memleketimiz Aşağı Çiğil'de Kuzu Göbeği ve mantar aramak bir nevi bahar bayramımız gibidir. Çiğil'li olup da kuzu göbeği aramaya gitmeyen yok gibidir. Peki yılın sadece bahar aylarında hayat bulan ve az bulunan Kuzu Göbeklerini arama - bulma - toplama - saklama ve yemek haline getirme faaliyetlerini yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgimiz var mı? İşte derleyebildiğim bir kaç bilgi.
Normalde Kuzugöbeği mantarı suni olarak yetiştirilemiyor. Yılın sadece belirli aylarında ve nadiren kendiliğinden çıktığı, bulunması zor ve farklı bölgelerde az miktarlarda bulunduğu için fiyatları da oldukça değerli. Bu nedenle suni olarak yetiştirme konusunda hem ülkemizde hem de yurt dışında bir çok denemeler yapılıyor. Fotoğraftan da gördüğünüz gibi arada böyle yapay şartlarla kuzugöbeği yetiştirdiğini iddia edenler var. Çin'li ve Almanların üretmeyi başardıkları fakat üretim maliyetleri yüksek olduğu için tutmadığı söyleniyor. Umarım üretmezler :)
Yukarıda da belirttiğim gibi yılın sadece belirli aylarında, belirli bölgelerinde, az miktarda kendiliğinden yetişmesinden ve toplanması zor olduğundan dolayı zaten değerli bir ürün. Bunun yanında paradan yana zengin doğa fakiri Avrupa ülkelerinde Lüks tüketim maddesi olarak değerlendirildiği ve talep edildiği için ihraç edilmesinden dolayı ülkemizde kuzugöbeği pahalı bir mantar türüdür.
Kuzu göbeği asla çiğ olarak yenmemeli. Çiğ olarak yenilirse; ağır zehirlenmeler yol açabilirler. Taze toplanmış kuzu göbeği en az 20 dk pişirilmelidir. Ayrıca alerjik vb kişilerin farklı anatomik yapılarından dolayı bazı kişilerde her türlü (çiğ veya pişkin) durumda ishal, baş ağrısı, kusma vb. belirtilere yol açarak hafif veya yenilen miktara göre ağır zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle özellikle çocuklara ilk seferde az miktarda yedirilmesinde fayda var.
Kuzugöbeği Mantarı Hakkında Bilimsel Bilgi
Bilimsel adı: Morchella esculenta
Kuzugöbeği Mantarı Yetiştirmek Mümkün Mü ?

Kuzugöbeği Neden Çok Pahalı ?
Kuzugöbeği Nasıl Yenmeli ?
Kuzugöbeği Kurutulur Mu? Saklanır Mı?
Kuzugöbeği Mantarı Zehirli Midir?
Zehirli Gyromitra Mantarı |
Bazı kişilerde o kişilerin anatomik yapısından dolayı tesir etmesi mümkün. Fakat çiğ yenirse veya taze toplanıp az pişirilirse zehirlenme riski var. Ayrıca kuzu göbeğine benzeyen "Gyromitra" adlı bir mantar türü daha vardır ki zehirli bir türdür. Kuzugöbeği ile karıştırılıp toplanması mümkündür bu nedenle dikkatli olmak gerekir. Yandaki resim kuzu göbeği olmayan Zehirli Gyromitra mantarına aittir.