Çiğil’de Selamlaşma Kültürü



Anadolu’nun her yerinde olduğu gibi beldemizde de selamlaşma, selam alıp verme çok önemli kültür geleneklerimizden biridir. Günlük hayatın her alanında selamlaşmak bizi biz yapan temel unsurlardan biridir.

Selâmlaşmanın elbette yazılı olmayan bazı kuralları mevcut. Küçükler büyüklere, gençler yaşlılara, bir kalabalığın önünden geçerken geçen kişi orada bulunanlara selam verir. Ayrıca yolda yürürken karşıdan gelenlere de başımızla selam veririz.


Nerelerde Nasıl Selamlaşırız?

Sadece sosyal alanlarda değil çalışma alanlarımız olan tarla, bağ, bahçe ve inşaat işleri gibi faaliyetler esnasında da selamla es geçilmez. Traktör veya bir araçla çalışanların olduğu bir tarlanın yanında geçerken bile korna çalmak suretiyle hem selamlaşma hem de “kolay gelsin” anlamlarına gelen saygı ifadelerimizi sunarız. 


Selamlaşma Yetmez Hatır Sormak Da Lazım!

Mesela bir topluluğa giren bir kişi önce “selamün aleyküm” diyerek topluluğu selamlar. Oturduktan sonra ise o gruptan birisi yeni gelen kişiye “merhaba” der ve hatrını sorar, ardından diğer kişiler de yeni gelen kişiye sıra ile “merhaba” der. 

……

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski