Yukarıçiğil Camii |
Çiğil-i Ulvî Camii Çiğil-i Ulvî Camii, Çiğiliulvi köyünde bulunmaktadır. Cami’nin kim tarafından yaptırıldığına ve vakfiyesine ulaşılamamıştır. Cami’nin üzerinde tek tarihi kaynak son cemaat yerinde bulunan ahşap sütün başlığı üzerinde yer alan 1850 tarihidir. Bu tarihte caminin dışında onarım yapılmış olup iç mekânı asli halini korunmuştur. Caminin giriş kapısı, mihrabı, minberi ve direkleri ahşaptandır. Cami yığma taşların ahşaplarla birbirine bağlanması ile örülmüştür. Toprak örtülü damı 1974 yılında açılarak saçtan kırma çatı yapılmıştır. Cami, Çiğil deresinin yanında bulunmasından dolayı pek çok taşkında sular altında kalmıştır. Bu durum caminin içinde yer alan ahşap direklerin alt kısımlarının çürümesine sebep olmuştur . 2014 yılında yeniden bakım ve onarıma alınmış; iç mekanındaki bütün sıvalar indirilmiş, tabandaki tahtalar sökülmüştür. Cami’ye imam ve hatip atamalarının günlük bir akçe karşılığında, evladiyet ve meşrutiyet üzere yapıldığı tespit edilmektedir. İlk atamanın 1135/1725 yılında yapılmış olması , Cami’nin XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinden önce yapıldığını ortaya koymaktadır.
- İsmail Efendi, Mayıs 1725 tarihinde ;
- Şeyh Hasan ve Seyyid Salih Mehmet, Haziran 1788 tarihinde ;
- İshak bin Mehmet ve Abdülkadir bin Mustafa, Ekim 1802 tarihinde ,
- İsmail bin Abdülkadir Eylül 1803 tarihinde ,
- Osman oğlu Ömer, 1830’da ,
- Hüseyin, 1844 tarihinde görev yapmış bazı imam ve hatiplerdir . Çiğil-i Ulvî Camii XIX. yüzyılın ilk yarısında ayakta olup ibadethane olarak hizmet vermiştir.
Ayrıca Yukarı Çiğil'de Günü Mescidi ile ilgili Bilgiler mevcut.
Çiğil-i Ulvî Günü Mescidi Ilgın Kazası Çiğil-i Ulvî köyünde bulunmaktadır. Mescidin ilk defa kim tarafından ve ne zaman yapıldığı tespit edilememiştir. Günü Mescidi’ne XVIII. yüzyılın ilk yarısında imam atamasının yapılması mescidin bu tarihten önce hizmet verdiğini göstermektedir. Mescit günümüzde ayakta değildir. Bu mescitte görev yapan imamlara günlük yarım akçe ücret ödenmiştir.
İmam olarak;
- Numan ve oğlu Abdullah Haziran 1731 tarihinde;
- Ebubekir ve oğlu Mehmet Eylül 1786’da;
- Ebubekir Temmuz 1787 tarihinde görev yapmışlardır.
Günü Mescidi, XIX. yüzyıl başlarında Çiğil-i Ulvî halkı tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Bu tamirattan sonra Şubat 1828 tarihinde mescide imam olarak Musa bin Cayiz Osman görevlendirilmiştir763