Neyzen Ali Ortapınar'ın Biyografisi

Neyzen Ali Ortapınar' ın Biyografisi


Neyzen Ali ORTAPINAR kendi alanında büyük başarılar göstermiş ve çok tanınmış bir ustadır. Benim de yeni keşfettiğim bu üstadın hayatını ulaşabildiğim kadarıyla tanıyalım. Aşağıçiğil' li olarak bu tür değerlerimizi farketmek, sahiplenmek ve bunların ışığından faydalanmak gerekir.


1944 yılında Konya’nın Ilgın İlçesine bağlı Aşağıçiğil beldesinde doğdu.
İlköğrenimini beldesinde tamamladıktan sonra, ortaokulu Konya’da, liseyi İzmir’de bitirdi.  (9 Eylül Üniverssitesi) D.E.Ü. Yüksek İslam Enstitüsünü kazanarak 1975 senesinde burayı başarıyla tamamladı.
Konya’da ortaokulu okuduğu zamanlarda 1963 yılında bir musiki derneğinde ünlü Neyzen Sadreddin ÖZÇİMİ’nin babası Fevzi ÖZÇİMİ Bey’den dersler aldı. Konya’da başlayan ney sevdası liseyi okumak için gittiği İzmir’de de devam eder. İzmir Radyosu sanatçılarından Ahmet YARDIM’dan ders alır. Müzikteki yeteneği keşfedilince amatör olarak İzmir Radyosunda çalışmaya başlar. Üç yıl boyunca burada Klasik Türk müziği icra eder. Ayrıca İzmir’in o zamanki mühim ve meşhur mûsikî derneklerinin müdavimi olmuş ve Dr. Ayhan SÖKMEN ile Ahmet BÖLEN Bey’in mûsikî derneklerinde meşk etmiştir.
Daha sonraları İzmir/ Karşıyaka’da merhum üstad Bekir YAZAR Bey’den Türk müziğindeki makamlar ve bunların Kur’an’a ve Ezan’a uygulanmasına yönelik üç yıl eğitim alır.
Müzikal alanda belli bir birikime ulaşan Ali ORTAPINAR artık kişisel olarak çalışmalarını sürdürür. Birçok cemiyette etkinlikte bulunur. 10 yıl boyunca Karşıyaka Türk Tasavvuf Müziği Korosu'nu yönetir ve konserler verir.

1994 yılında D.E.Ü.‘ndeki Kur’an-ı Kerim hocalığına döner ve dört yıl sonra buradan emekliye ayrılır.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski