Dibek Taşı

DİBEK TAŞI

Dibek Taşında;











1.      Buğday dövülerek Yarma (El Yazması Tarhana ve Çorbalık Tarhana, Toğga Çorbası yapımında kullanılır.) yapılır.
2.      Buğday kaynatılarak Bulgur yapılır.  Bulgur dövülür ve pilav, yazma (köfte), içli köfte, süle köftesi, kısır vb. yapımında kullanılır.




a.       Bulgur Yapımı: Öncelikle hasat edilen buğday elenerek kalburun üst kısmında kalanı ayrılır. Bu ayrılan buğday Bulgurluk olan buğdaydır. Alta geçen ise tavuk yemi vb. olarak kullanılır.

 Bulgurluk buğday, çeşmelerde bulunan oluklarda yıkanır. Yıkandıktan sonra büyük kara kazanlarda kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra harman vb. geniş alanlarda çadır veya birleştirilmiş çuvallarlın üzerine ince şekilde serilerek iki gün süre ile kurutulur. Bu işleme Sergi denir. İki boyunca kururken el ile karıştırılır. Sergi esnasında bulgura üşüşen kuşlarla sergiyi bekleyen kişi arasında büyük bir çekişme sürer. Kuşları uzaklaştırmak için teneke çalma, uzun sopaların ucuna bağlanan renkli çaput (bez) vb. yöntemler uygulanır. Kurutulan bulgur toplanıp çuvallara doldurularak Dibek taşının yanına götürülür. Burada Dibek taşında dövme işlemi için beş – altı kişi toplanır. Dibek taşına taşın hacmi kadar bulgur doldurulur ve taşın dört yönüne karşılıklı dört kişi geçer. Dibekteki bulguru dövmek için Tokmak adı verilen alet kullanılır. Dört kişide de Tokmak bulunur. Saat yönünde kişiler sıra ile bulguru döverler. Bulgurun kepeği çıkana kadar dövülür. Kepeği ile birlikte tekrar çuvallanır ve tekrar Sergi serilerek kurutulur. Kuruduktan sonra rüzgâr yardımı ile savrularak kepeğinden ayrılır. Kepekten ayrılan bulgur yer sofrasında ayıklanma işlemine tabi tutulur. Ayıklanan bulgurdan bu hali ile sadece Kavurga adı verilen ateş üzerinde saçta kavurma yapılarak yenilebilir.  Ayıklandıktan sonra İnce Bulgur ve Kalın Bulgur olarak ayrılması için değirmene götürülür. Eskiden El değirmenlerinde Mahallede toplanarak imece usulü ile yapılırken günümüzde normal değirmenler kullanılmaktadır.


Dibek Döven Kadınlar


İlgili İçerik;

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski