Kurtuluş Savaşı sırasında düşmanın yenilmesinde Ilgın önemli bir konuma sahip olmuştur. 9 Ekim 1920 günü Ilgın ve Çiğil İsyanlarının son bulmasından sonra, Ilgın halkı kendi aralarında milli bir dayanışma sağlamış, eşraftan Ali İspir başkanlığında Kuvâ-yı Milliye teşkilatını kurmuştur. Bu teşkilat, Kuvâ-yı Milliye Reisi Ali İspir, Kuva-yı Milliye Kâtibi Şükrü Afacan, Üye Mustafa Üçekiz‟den oluşmaktadır. Bu üç kişi dışında diğer kurucular tespit edilememiştir. Kuvâ-yı Milliye Ilgın Teşkilatı resmen kurulduktan sonra halka yapılan çağrı üzerine Kuvâ-yı Milliye Teşkilatı‟na Ilgın‟dan 50 kişinin üzerinde katılım olmuştur. Bu durum, Ilgın halkının Milli Mücadele konusuna verdiği önemin bir göstergesidir.
Kurtuluş Savaşı döneminde cephe gerisinde bir konumda olan Ilgın, o yıllardabüyük çapta askeri birliklerin karargâh merkezi olması sebebiyle, çok önemli tarihiolaya tanıklık etmiştir. Milli Mücadele Dönemindeki en önemli gelişme, hiç şüphesizBüyük Taarruz öncesinde 5. Süvari Kolordusu karargâhının Ilgın'dakonumlandırılmasıdır. 1922 yılının 1 Mart – 21 Ağustos tarihleri arasında Fahrettin (Altay) Paşa komutasındaki 15.000 kişilik 5. Süvari Kolordusu, Ilgın'da 6 ayayakın bir zaman kalmış ve Ilgınlılar bu zaman içinde Kolordu'ya elinden gelen hertürlü yardımı yapmıştır.*
*Taylan Sorgun, Ġmparatorluktan Cumhuriyete: Ġmparatorluk, Ġttihat ve Terakki, Cumhuriyet “1902-1938 Üç Devrin Galerisi” : Fahrettin Altay PaĢa Anlatıyor, (Ġstanbul: Kamer Yayınları, 1998), s. 317.